NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Migdał – doskonałość wprost z natury
7 Maj, 2018 / • Kategorie: 0

Mistrz małych przyjemności, ideał zerwany prosto z drzewa – migdał. Doceniany ze względu na walory sma – kowe oraz zawartość witamin i minerałów, znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce. Jego wyśmienitym smakiem rozkoszujemy się w wyrobach piekarniczych, a aromatem migdałowym zachwycamy w kremach i balsamach. Mało kto jednak wie, że ten niedaleki krewny moreli, klasyfikowany zwyczajowo jako orzech, botanicznie należy do kategorii owoców. Czy wiecie, jakie tajemnice skrywa jeszcze doskonały migdał?

Sen o migdałach

Migdałowiec do szczęścia potrzebuje łagodnego klimatu z dużą liczbą słonecznych dni i żyznej gleby. Wów – czas daje dorodne owoce, kwitnąc od połowy lutego do końca marca. Migdał w okresie swojego rozwoju dojrzewa w twardej łupinie, którą dodatkowo otula mięsista skórka. Otoczkę tę można porównać do deli – katnego miąższu brzoskwini, który pod wpływem słońca wysycha i po pewnym czasie pęka. Migdał pozo – staje jednak w tej delikatnej otulinie aż do momentu zbiorów. Chociaż drzewa migdałowca kwitną w pierwszej połowie roku, to okres pękania i dojrzewania migdałów jest dosyć długi. Zbiory są dopiero od drugiej połowy sierpnia aż do października. Jednak to nie koniec. Z uwagi na fakt, iż migdały jako produkt w całości naturalny osiągają różne wielkości, po ich zbiorach dokonujemy ich szczegółowej klasyfikacji ze względu na wielkość oraz walory wizualne. Najwyższej jakości migdały to te naj – dorodniejsze, z gładką, pomarańczowo-złotą skórką. To gwarancja smaku i odpowiedniej chrupkości – opisuje proces uprawy migdałów Charlie – inspektor jakości na kalifornijskiej plantacji.

Zdrowie prosto z drzewa

Wapń, potas, fosfor i witamina E, zawarte w migdałach, sprawiają, że powinny się one znaleźć w diecie osób aktywnych i dbających o codzienne menu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu spożywanie migdałów wspo – maga organizm w walce ze zmęczeniem oraz stresem. Migdały można jeść w różnych postaciach – jako chru – piąca przekąska najlepiej sprawdzą się całe migdały łuskane, oczywiście najwyższej jakości, co jest gwarancją odpowiedniego smaku. Migdały blanszowane idealnie pasują do sałatek, a otrzymywane z nich płatki są nie – zastąpione przy domowych wypiekach lub koktajlach.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *