NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Migdał – doskonałość wprost z natury
7 Maj, 2018 / • Kategorie: 0

Mistrz małych przyjemności, ideał zerwany prosto z drzewa – migdał. Doceniany ze względu na walory sma – kowe oraz zawartość witamin i minerałów, znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce. Jego wyśmienitym smakiem rozkoszujemy się w wyrobach piekarniczych, a aromatem migdałowym zachwycamy w kremach i balsamach. Mało kto jednak wie, że ten niedaleki krewny moreli, klasyfikowany zwyczajowo jako orzech, botanicznie należy do kategorii owoców. Czy wiecie, jakie tajemnice skrywa jeszcze doskonały migdał?

Sen o migdałach

Migdałowiec do szczęścia potrzebuje łagodnego klimatu z dużą liczbą słonecznych dni i żyznej gleby. Wów – czas daje dorodne owoce, kwitnąc od połowy lutego do końca marca. Migdał w okresie swojego rozwoju dojrzewa w twardej łupinie, którą dodatkowo otula mięsista skórka. Otoczkę tę można porównać do deli – katnego miąższu brzoskwini, który pod wpływem słońca wysycha i po pewnym czasie pęka. Migdał pozo – staje jednak w tej delikatnej otulinie aż do momentu zbiorów. Chociaż drzewa migdałowca kwitną w pierwszej połowie roku, to okres pękania i dojrzewania migdałów jest dosyć długi. Zbiory są dopiero od drugiej połowy sierpnia aż do października. Jednak to nie koniec. Z uwagi na fakt, iż migdały jako produkt w całości naturalny osiągają różne wielkości, po ich zbiorach dokonujemy ich szczegółowej klasyfikacji ze względu na wielkość oraz walory wizualne. Najwyższej jakości migdały to te naj – dorodniejsze, z gładką, pomarańczowo-złotą skórką. To gwarancja smaku i odpowiedniej chrupkości – opisuje proces uprawy migdałów Charlie – inspektor jakości na kalifornijskiej plantacji.

Zdrowie prosto z drzewa

Wapń, potas, fosfor i witamina E, zawarte w migdałach, sprawiają, że powinny się one znaleźć w diecie osób aktywnych i dbających o codzienne menu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu spożywanie migdałów wspo – maga organizm w walce ze zmęczeniem oraz stresem. Migdały można jeść w różnych postaciach – jako chru – piąca przekąska najlepiej sprawdzą się całe migdały łuskane, oczywiście najwyższej jakości, co jest gwarancją odpowiedniego smaku. Migdały blanszowane idealnie pasują do sałatek, a otrzymywane z nich płatki są nie – zastąpione przy domowych wypiekach lub koktajlach.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close