MIGDAŁOWE GOFRY
11 Maj, 2017 / • Kategorie: 2

Orzechy i bakalie możesz przygotować w niecodzienny sposób. Jeśli jesteś na diecie, pewnie unikasz białego cukru i przetworzonej białej mąki. Skorzystaj z przepisu na super-wartościowe gofry, których bazą są migdały. Możesz je spokojnie przygotować z ramach drugiego śniadania czy podwieczorku, będziesz długo syta i szczęśliwa po zjedzeniu tego pysznego posiłku. Smacznego! 

Składniki na 4 gofry:

100g Migdałów Bakalland 
25g oleju kokosowego
1 łyżka płatków ryżowych 
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki: jogurt naturalny, kawałki ulubionych owoców (np. jabłko, gruszka), prażone i siekane orzechy włoskie lub laskowe, ulubione bakalie np. rodzynki, suszona wiśnia, czy Złote owoce (miechunka peruwiańska)

Migdały wsypujemy do robota kuchennego (lub młynka do kawy) i zmiksujemy je na masę. Rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku.  Masę migdałową mieszamy z resztą składników i pozostawiamy na 15 minut, aż masa napęcznieje. Dodajemy trochę wody jeśli masa wydaje się zbyt gęsta. Pieczemy w wysmarowanej delikatnie tłuszczem (może być olej kokosowy lub olej) gofrownicy.

Serwujemy gofry z kleksem z jogurtu naturalnego, kawałkami owoców (np. jabłek) i ulubionymi bakaliami – mogą to być siekane orzechy włoskie czy laskowe, płatki migdałowe i suszone owoce. Jeśli lubisz, oprósz gofry odrobiną cynamonu.

MIGDAŁOWE GOFRY

  • Daria pisze:

    Bardzo lubię migdały i gofry zresztą też. Zawsze nad morzem się nimi opychałyśmy z siostrą, teraz to już mam na stanie w kuchni gofrownicę profi i sama mogę przygotowywać takie gofry na jakie mam ochotę. Dzisiaj wieczorem wypróbuję Twojego przepisu, bo wydaje się bardzo dobry. Na samą myśl mi ślinka leci 🙂

  • julka pisze:

    Świetny przepis. Rozgrzewam dezala i biorę się do pieczenia, bo brakowało mi pomysłu na deser, a gofry chodziły za mną już kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close