NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Morela – z bliska i z daleka
14 Maj, 2018 / • Kategorie: 0

Morele pierwszych miłośników zyskały już blisko 4000 lat temu. Od tamtego czasu zachwycają soczystym i słodkim smakiem. Znakomicie prezentują się solo, ale potrafią także nadać niepowtarzalne – go charakteru potrawom. Pasują do dań kuchni z całego świata, dlatego uwielbiane są na wszystkich kontynentach. Chętnie zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Morelowa Turcja

Morele specjalnej odmiany, idealnie nadające się do suszenia, rosną w południowo-wschodniej Turcji, w regionie Malatyi. Warunki panujące na tym terenie sprawiają, że to właśnie tutaj mogą one dojrzewać i suszyć się w pełnym słońcu. Dla mieszkańców morela to nie tylko owoc – ich uprawa to bardzo często sposób na życie, a także niezaprzeczalny symbol tego miejsca. W Malatyi morele można znaleźć na każ – dym kroku – nie tylko na straganach, ale także w słodkich deserach, lekkich śniadaniach czy solidnych, mięsnych potrawach obiadowych. Morelowe miasteczko najlepiej odwiedzić w lipcu, kiedy odbywa się tam wielki owocowy festiwal, którego bohaterami są oczywiście one – dorodne i jędrne morele. Kiedy odwiedziłam plantację moreli, największym zaskoczeniem było dla mnie to, że ich drylowanie jest takie proste, to tylko jeden ruch ręki. Wystarczy ścisnąć owoc, by pestka sama wyskoczyła i to bez utraty miąższu. Dlatego to właśnie turecka, soczysta odmiana moreli znakomicie nadaje się do suszenia. Patrząc na to, w ja – kim pięknym słońcu dojrzewają, aż chce się je ugryźć i spróbować ich naturalnej słodyczy – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka marki Bakalland.

Zdrowie zamknięte w moreli

Smakiem moreli nie sposób się znudzić, warto zatem sięgać zarówno po morele świeże, jak i suszone. Dlaczego? Bo tyle samo wartości odżywczych znajduje się w suszonej wersji, co w świeżym owocu zerwanym prosto z drzewa. Morele należą do jednych z najbardziej soczystych owoców i nawet suszone zachowują znaczną ilość soków, dlatego też niestety owoce te niosą za sobą duże ryzyko rozwoju pleśni czy drobnoustrojów. Aby temu zapobiec, a jednocześnie zachować cenne właściwości, owoce konserwowane są przy pomocy gazów. Oczywiś – cie produkty zgodne są z panującymi przepisami prawa, w związku z tym ich spożywanie nie niesie za sobą negatywnych skutków. Przed spożyciem dodatkowo możemy opłukać owoce pod bieżącą wodą. Morele to znakomita przekąska dla osób dbających o zdrowie – 100 gramów owoców dostarcza organizmowi ponad 100% dziennej dawki istotnej dla zdrowia witaminy A. To ona odpowiedzialna jest za stan skóry oraz naszą odporność. Ten niewielki owoc to również cenne źródło miedzi, odpowiedzialnej za piękne i zdrowe włosy.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *