Morela – z bliska i z daleka
14 Maj, 2018 / • Kategorie: 0

Morele pierwszych miłośników zyskały już blisko 4000 lat temu. Od tamtego czasu zachwycają soczystym i słodkim smakiem. Znakomicie prezentują się solo, ale potrafią także nadać niepowtarzalne – go charakteru potrawom. Pasują do dań kuchni z całego świata, dlatego uwielbiane są na wszystkich kontynentach. Chętnie zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Morelowa Turcja

Morele specjalnej odmiany, idealnie nadające się do suszenia, rosną w południowo-wschodniej Turcji, w regionie Malatyi. Warunki panujące na tym terenie sprawiają, że to właśnie tutaj mogą one dojrzewać i suszyć się w pełnym słońcu. Dla mieszkańców morela to nie tylko owoc – ich uprawa to bardzo często sposób na życie, a także niezaprzeczalny symbol tego miejsca. W Malatyi morele można znaleźć na każ – dym kroku – nie tylko na straganach, ale także w słodkich deserach, lekkich śniadaniach czy solidnych, mięsnych potrawach obiadowych. Morelowe miasteczko najlepiej odwiedzić w lipcu, kiedy odbywa się tam wielki owocowy festiwal, którego bohaterami są oczywiście one – dorodne i jędrne morele. Kiedy odwiedziłam plantację moreli, największym zaskoczeniem było dla mnie to, że ich drylowanie jest takie proste, to tylko jeden ruch ręki. Wystarczy ścisnąć owoc, by pestka sama wyskoczyła i to bez utraty miąższu. Dlatego to właśnie turecka, soczysta odmiana moreli znakomicie nadaje się do suszenia. Patrząc na to, w ja – kim pięknym słońcu dojrzewają, aż chce się je ugryźć i spróbować ich naturalnej słodyczy – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka marki Bakalland.

Zdrowie zamknięte w moreli

Smakiem moreli nie sposób się znudzić, warto zatem sięgać zarówno po morele świeże, jak i suszone. Dlaczego? Bo tyle samo wartości odżywczych znajduje się w suszonej wersji, co w świeżym owocu zerwanym prosto z drzewa. Morele należą do jednych z najbardziej soczystych owoców i nawet suszone zachowują znaczną ilość soków, dlatego też niestety owoce te niosą za sobą duże ryzyko rozwoju pleśni czy drobnoustrojów. Aby temu zapobiec, a jednocześnie zachować cenne właściwości, owoce konserwowane są przy pomocy gazów. Oczywiś – cie produkty zgodne są z panującymi przepisami prawa, w związku z tym ich spożywanie nie niesie za sobą negatywnych skutków. Przed spożyciem dodatkowo możemy opłukać owoce pod bieżącą wodą. Morele to znakomita przekąska dla osób dbających o zdrowie – 100 gramów owoców dostarcza organizmowi ponad 100% dziennej dawki istotnej dla zdrowia witaminy A. To ona odpowiedzialna jest za stan skóry oraz naszą odporność. Ten niewielki owoc to również cenne źródło miedzi, odpowiedzialnej za piękne i zdrowe włosy.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close