NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Orzech włoski – królewski i boski
30 Marzec, 2018 / • Kategorie: 0

Orzech włoski to jedno z najpopularniejszych drzew na świecie. Na bazie krążących legend został uznany za roślinę królewską – dieta króla Salomona bazowała głównie na orzechach tego drzewa. Tak naprawdę jednak najciekawsza historia dotyczy polskiego nazewnictwa. Znany na całym świecie „walnut” w naszym kraju występuje jako orzech włoski, mimo że wcale nie wywodzi się z Włoch. Te wartościowe przekąski dotarły do naszego kraju z południowych partii Karpat, leżących na obszarze Rumunii. Historyczna kraina, ciągnąca się od łańcucha górskiego aż po dolną część Dunaju, nosiła nazwę Wołoszczyzna – stąd nazwa zna – nego nam powszechnie orzecha włoskiego.

Długowieczne drzewo

Sadownicy cenią to drzewo za wyjątkową długowieczność. Orzech włoski potrafi dożyć nawet 500 lat. W zależ – ności od sposobu uprawy swoje pierwsze owoce rodzi po 4-5 lub 8-10 latach i potrafi cieszyć nimi przez kolejne 100 lat. Królewskie drzewo słynie również z olbrzymiej, dostojnej korony, która poprzez rozłożyste i dające duży cień gałęzie całkowicie zawłaszcza sobie powierzchnię, na której rośnie drzewo. Najwyższej jakości orzechy wło – skie to chrupiące, nieco wytrawne w smaku, dorodne i całe połówki. Plantacja drzew orzechowych robi niesamowite wrażenie na zwiedzających ją pierwszy raz. Zadziwia zarówno rozległość pól, jak i dorodność pojedynczych drzew czy ich owoców. Wszystko oczywiście zawdzięczam wiedzy i doświadczeniu moich współpracowników, którzy z wielką troską dbają o odpowiednie przycięcie drzew czy ich co – dzienną pielęgnację. Jest to bardzo ważne, ponieważ orzechy w naturalnych warunkach lubią mieć dużo przestrzeni – powiedział nam chilijski plantator, Javier Martinez.

Mózg operacji

Orzechom włoskim, ze względu na ich kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie. Rzeczywiście są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych. Orzechy włoskie są też jednymi z najbardziej lubianych przekąsek. Często dodawane są do ciast, deserów i wytrawnych dań mięsnych.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close