NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Bakalland_rolada-z-indyka-1
Roladki z indyka nadziewane miechunką i pistacjami
19 Grudzień, 2017 / • Kategorie: 0

Bakalie są świetnym uzupełnieniem słodkich wypieków, ale również dań wytrawnych. Miechunka peruwiańska świetnie komponuje się z mięsem, w dodatku zawiera mnóstwo cennych witamin. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne roladki z indyka nadziewane Złotymi Owocami i pistacjami.

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 70 g prażonych pistacji Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Wykałaczki lub „siatka” do pieczenia

Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie. Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku.  Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę, kroimy w plastry.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close