Złote Owoce – królewskie bakalie
10 Marzec, 2018 / • Kategorie: 0

Złote owoce, czyli miechunka peruwiańska, znane też jako physalis – od wieków uprawiane są w gó – rzystych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Ich smak docenili już starożytni Inkowie, którzy specja – lizowali się w uprawie tej rośliny i wykorzystywali jej drogocenne właściwości w leczeniu. Do Europy te egzotyczne owoce dotarły w XVIII wieku. Dziś dodawane są do dań zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, ale stanowią także pełną słońca i zdrowia przekąskę.

Ameryka Południowa – ojczyzna złotych owoców

Pola uprawne miechunki peruwiańskiej znajdują się przede wszystkim w Kolumbii, Wenezueli, Peru, Ekwa – dorze i Boliwii. Ze względu na swój intrygujący kształt i właściwości miechunka peruwiańska nazywana jest złotą jagodą Inków, wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, jagodą inkaską lub złotą jagodą.  Co ciekawe, ta drogocenna roślina została sprowadzona do Europy dopiero pod koniec XVIII wieku. Po – czątkowo wyłącznie w celach… ozdobnych! Malownicze plantacje złotych owoców usytuowane na wysokich zboczach gór tworzą niesamowite pejzaże. Kolumbijskie pola porośnięte tymi zielonymi krzewami pełne są słońca, które sprawia, że nawet suszony owoc miechunki pozostaje soczysty. Co ciekawe – kruche liściaste łezki, w których dojrzewają złote owoce, zbierane są wyłącznie ręcznie. Wszystko po to, aby nie uszkodzić ich delikatnego, słodko-kwaśnego wnętrza – Katarzy – na Bujakiewicz, ambasadorka marki Bakalland.

Zdrowie ukryte w złotym owocu

Współcześnie jeszcze bardziej zwracamy uwagę na składniki odżywcze inkaskiego skarbu, który należy do najbardziej wartościowych owoców (superfruits). Miechunka peruwiańska jest naturalnym antyoksydantem i naturalną multiwitaminą. Złote owoce pozytywnie wpływają na pracę naszego serca, mózgu i poprawiają stan naszych mięśni. Czy wiesz, że w 100 gramach złotych owoców mieści się więcej potasu niż w 3 bananach? Złote owoce posiadają również wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływają na perystal – tykę jelit. Dodatkowo miechunka wpływa pozytywnie na pracę nerek i zwiększa wydalanie mocznika oraz kwasu moczowego. Jest również doskonałym źródłem żelaza. Owoce są poddawane procesowi naturalnego suszenia, co pozwala na zachowanie pełni wartości odżywczych. Wartościowy dodatek Smak złotych owoców jest intrygujący. Słodko-kwaśna nuta sprawia, że z powodzeniem mogą stać się uroz – maiceniem wielu dań. Będąc zawsze pod ręką, znakomicie sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale też jako doskonały dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Niepowtarzalny, oryginalny smak powoduje, że każde danie z miechunką będzie wyjątkowe.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona internetowa używa ciasteczek w celu dostarczania najwyższej jakości usług dostosowanych do Państwa potrzeb. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień ciasteczek spowoduje ich zapisanie w Państwa przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close