1006617967
Jak wybierać zdrowe przekąski?
23 Styczeń, 2018 / • Kategorie: 0

Wybierając przekąski, musimy pamiętać o tym, że nie ma na świecie organizmu człowieka, który udziela dyspensy na bezkarne objadanie się ulubioną przekąską. Po przekąski musimy sięgać świadomie i przede wszystkim z umiarem. Od czego zacząć?

Regulacja naszego metabolizmu zależy od wielu czynników, w tym stanów zapalnych, wrażliwości tkanek na działanie insuliny, a także od składu produktu, który jest również niezwykle ważny przy wyborze przekąski. Jedna zasada jest niezmienna – każda istotna nadwyżka kalorii zostanie zamieniona w pokłady tkanki tłuszczowej. Jeżeli więc z Waszego dziennego zapotrzebowania oszacowanego na 2000 kcal zrealizujecie 1850, a następnie dorzucicie ekstra pulę 1000 kcal np. podczas przekąski w trakcie wieczornego seansu filmowego, to ten nadmiar nie wyparuje w kosmos. W tym momencie  zaczyna się cała zabawa. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wybór np. orzechów laskowych lub przekąski proteinowej w postaci BA! Protein, a dzięki temu nasza przekąska będzie bogata w białko serwatkowe, poliole, śladowe ilości naturalnie występujących cukrów i adaptogeny obecne w batonie, a z orzechów uzyskamy jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, co pozwoli lepiej wykorzystać te składniki na korzyść budowania nowych komórek w organizmie. Za to ogromna paczka chipsów zawiera olbrzymi ładunek tłuszczu – pytanie tylko jakiego?

Musimy zrozumieć, że kalorie są ważne i faktycznie w końcowym rozrachunku o składzie naszego ciała decyduje to, czy w perspektywie tygodnia jesteśmy na delikatnym minusie – w ramach redukcji tkanki tłuszczowej – czy na plusie – budujemy masę mięśniową lub tkankę tłuszczową, w zależności od aktywności fizycznej. Nie oznacza to jednak, że organizm tak samo wykorzysta 600, czy nawet 1000 kalorii, jeżeli skład poszczególnych makroskładników w tym posiłku będzie się różnił. W praktyce oznacza to, że inaczej będzie wyglądał efekt fizjologiczny po spożyciu posiłku o ładunku 600 kcal składającego się z węglowodanów i tłuszczów, w odróżnieniu od tej samej zawartości kalorii pokrytej z białka i tłuszczu.

Wybierając przekąski pamiętajmy, że powinny się wliczać w dobową liczbę spożywanych kalorii. Możemy wybrać sobie 3 główne posiłki i 2 przekąski – najlepiej takie, które gwarantują nam uzyskanie wrażenia sytości, jak również zawierają niezbędne do funkcjonowania witaminy i związki mineralne. Omijajmy natomiast produkty przetworzone, które najczęściej przeładowane są nadmiarem soli, cukrem, kwasami tłuszczowymi trans, glutenem, składnikami konserwującymi oraz całą bazą chemii spożywczej.

Jakub Mauricz

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *