NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

INSTAGRAM

Instagram has returned invalid data.
Biegi długodystansowe – jak przygotować do nich organizm?
9 Kwiecień, 2018 / • Kategorie: 0

Biegi długodystansowe wymagają realizowania wysokiego zapotrzebowania energetycznego diety sportowca. Należy jednak pamiętać, że liczy się nie tylko ilość, lecz jakość dostarczanych do organizmu kalorii.

Obecnie zainteresowanie zdrowiem pochodzącym z naszych jelit jest bardzo duże. Zarówno badacze, jak i dietetycy, przykładają niesamowitą uwagę do żywienia w sporcie, jak również do regeneracji tak zwanej bariery jelitowej, od której zależy zdrowie… całego organizmu człowieka. Już praojciec medycyny, Hipokrates, powiedział, że zdrowie zaczyna się w brzuchu. Choć nie dysponował on wynikami badań, opierał się o wnioski empiryczne dotyczące obserwacji stanu zdrowia człowieka. Dziś wiemy, że wpływ szczelności bariery jelitowej oraz stanu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie całości organizmu jest po prostu ogromny. Dotyczy go chociażby wzrost odporności przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom, a więc to sprawnie funkcjonujące jelita, a nie witamina C, paracetamol i aspiryna są najważniejszymi strażnikami układu odpornościowego.

Kiedy w toku intensywnego treningu czujecie się osłabieni, męczą Was infekcje układu oddechowego, lub moczowo-płciowego (co częściej dotyczy kobiet), to Wasze kroki powinny powędrować w kierunku wyboru odpowiedniego wsparcia probiotycznego, zarówno monoszczepowego, jak i wieloszczepowego. W przypadku tego pierwszego, najlepsze działanie wywiera szczep L. rhamnosus GG (w skrócie LGG). Bardzo dobrym preparatem jest także laktoferyna, która jest białkiem o niesamowicie interesujących właściwościach, które idealnie nadadzą się do zwalczania bakterii chorobotwórczych i w ten sposób polepszą nasze samopoczucie, a dzięki namnażającemu wpływowi na szczep Bifidobacterium, pozwolą długotrwale zwiększać odporność biegacza. Mniejsza ilość chorób, mniej opuszczonych jednostek treningowych to chyba cel większości sportowców.

Pamiętajmy jednak, że sama laktoferyna oraz probiotyk monoszczepowy nie zregeneruje całego jelita, a zwłaszcza w sportach długodystansowych ulega ono zwiększonemu rozszczelnieniu, na drodze przewlekłego wysokiego poziomu kortyzolu, jak również stresu oksydacyjnego (wolnych rodników). Idealnym wsparciem okażą się nie tylko antyoksydanty, takie jak witamina C, resweratrol, SOD, NAC, ekstrakt z zielonej herbaty, czy CoQ10, ale przede wszystkim wyselekcjonowane szczepy probiotyczne klasyfikowane do aktywności fizycznej, które doskonale utrzymują kortyzol w ryzach, a także zmniejszają stres oksydacyjny, będący jednym z czynników wpływających na brak szczelności jelitowej, a stąd – zwiększania stanów zapalnych, kłopotów w kontrolowaniu masy ciała, kontuzji, a także możliwości zachorowania na choroby autoimmunologiczne, do których zaliczamy chociażby Hashimoto, atopowe zapalenie skóry, toczeń układowy, reumatoidalne zapalenie stawów i inne, uprzykrzające codzienne funkcjonowanie oraz aktywność fizyczną choroby.

Jakub Mauricz

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *