
Chcesz poznać zasady zdrowego stylu życia i racjonalnego odżywiania lub jeszcze bardziej urozmaicić swoją zdrową dietę? Tutaj znajdziesz porady, jak odpowiednio się odżywiać i opierać swoją dietę na składnikach, które zapewnią Tobie siłę na cały aktywny dzień. Dzięki poradom naszych ekspertów, dowiesz się, jak wprowadzać do swojego codziennego menu zdrowe i pełnowartościowe potrawy i przekąski.
Chcesz ułożyć swój jadłospis na cały tydzień? Ta zakładka jest właśnie dla Ciebie. Nauczymy Cię, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, a w przygotowanych daniach i przekąskach wybierać najlepszej jakości, pełnowartościowe składniki. Uwielbiasz orzechy i suszone owoce dodawane do codziennych śniadań, przekąsek i sałatek oraz przekąski bogate w proteiny? To miejsce jest dla Ciebie!
Migdał – doskonałość wprost z natury
Mistrz małych przyjemności, ideał zerwany prosto z drzewa – migdał. Doceniany ze względu na walory sma – kowe oraz zawartość witamin i minerałów, znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce. Jego wyśmienitym smakiem rozkoszujemy się w wyrobach piekarniczych, a aromatem migdałowym zachwycamy w kremach i […]
Żywienie przy wysiłku długodystansowym
W poprzednim artykule wspomnieliśmy o gwarancji zdrowia w postaci uzupełnienia mikrobioty jelit oraz zachowaniu szczelności jelitowej. Tym razem zajmiemy się bardziej kwestią związaną z żywieniem. Wysiłki długodystansowe nie wymagają tak dużej podaży białka, jak bywa to w przypadku sportów o charakterze siłowym. Nie ma więc […]
Orzech włoski – królewski i boski
Orzech włoski to jedno z najpopularniejszych drzew na świecie. Na bazie krążących legend został uznany za roślinę królewską – dieta króla Salomona bazowała głównie na orzechach tego drzewa. Tak naprawdę jednak najciekawsza historia dotyczy polskiego nazewnictwa. Znany na całym świecie „walnut” w naszym kraju występuje […]
Przesilenie wiosenne – co jeść?
Nadchodzące przesilenie zwiastuje tylko jedno – osłabienie organizmu. Jak się przed nim zabezpieczyć? Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że choćby nasze jelita były zasiedlone przez mnogą armię Bifidobacterium, to osłabienia organizmu i pomniejsze infekcje górnych dróg oddechowych zdarzające się 1-3 razy w […]
Jedzenie w centrum uwagi
Oddajemy w Wasze ręce niecodzienne wydawnictwo – Trendbook, czyli opowieść o trendach. Wspólnie z zaproszonymi ekspertami opowiadamy o trendach w kulinariach i odżywianiu. To pełna inspirującej treści lektura, która prezentuje niezwykle interesujące spojrzenie na to co i jak jemy. W naszych opowieściach o jedzeniu zostało […]
Złote Owoce – królewskie bakalie
Złote owoce, czyli miechunka peruwiańska, znane też jako physalis – od wieków uprawiane są w gó – rzystych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Ich smak docenili już starożytni Inkowie, którzy specja – lizowali się w uprawie […]
Żurawina – amerykańskie złoto
Żurawina zachwyca swoją wyjątkowością – począwszy od sposobu uprawy na malowniczych plantacjach, przez spektakularne zbiory, aż po niepowtarzalny smak mięsistych, całych owoców. Sięgając po żurawinę, dobrze jest wiedzieć, skąd pochodzi, a także jak rozpoznać najlepszej jakości produkty, aby były nie tylko smaczne, ale i dostarczały […]
Krem kakaowy z suszonych śliwek
Coś zdrowego i słodkiego zarazem? Polecamy krem kakaowy z suszonych śliwek i daktyli. Składniki: 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland 100 g Daktyli suszonych Bakalland 3 łyżeczki kakao 1 łyżka masła orzechowego 250 ml wody 3 łyżki mleka Śliwki i daktyle moczymy w wodzie […]