Co jeść przed treningiem?

Celem prowadzonego treningu jest uzyskanie wymiernych efektów płynących z jego przeprowadzenia. Aby tak się stało, należy zadbać o odpowiednio skomponowany posiłek przedtreningowy, którego skład zależy od rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Tzw. przedtreningówka jest bardzo ważnym elementem mającym za zadanie dostarczyć odpowiednią ilość energii dla organizmu, pozwala również na zwiększenie intensywności oraz efektywności ćwiczeń.

Dlaczego posiłek przedtreningowy jest ważny?

Jednym z największych błędów, jakie można popełnić, podejmując trening, jest niedostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki energii. Pominięcie śniadania przed treningiem jest bardzo częstą przyczyną znacznie obniżonej efektywności prowadzonych ćwiczeń.

Wiadome jest, że celem wykonywanego treningu jest redukcja tkanki tłuszczowej i pozbycie się jak największej jej ilości. Aby tak się stało, należy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę substancji odżywczych w postaci posiłku przedtreningowego, który pozwoli spalić jeszcze większą ilość tkanki tłuszczowej, niż miałoby to miejsce w przypadku pominięcia śniadania.

Ponadto należy zaznaczyć, że wykonywanie treningu na czczo może powodować, że organizm, zamiast pobierać energię powstałą ze spalania tkanki tłuszczowej, zacznie ją czerpać z mięśni. Takie zjawisko jest niepożądane – wiąże się z tym również spadek wydolności, a także zwykle drastyczne obniżenie intensywności wykonywanych ćwiczeń.

Z fizjologicznego punktu widzenia prowadzenie treningu na czczo nie doprowadza do spalenia tkanki tłuszczowej, ale do jej utlenienia. Niedostarczenie energii może w konsekwencji doprowadzić do silnych bólów głowy, a nawet omdleń.

Posiłek przedtreningowy wpływa także na regenerację mięśni po treningu, co jest kolejnym bardzo ważnym argumentem przemawiającym za koniecznością przyjęcia jedzenia przed treningiem.

Co jeść przed treningiem?

Tak naprawdę w dużej mierze zależy to od rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jednakże standardowo dietetycy zalecają przyjmowanie posiłku przedtreningowego zrównoważonego, czyli takiego, który zawiera w sobie mieszankę odpowiednio dobranych węglowodanów oraz białka.

Odpowiednia dawka węglowodanów pozwala na zbilansowanie utraty materiału zapasowego, jakim jest glikogen, zawartego w mięśniach i wątrobie. Wyczerpanie rezerw glikogenu podczas treningu powoduje obniżenie intensywności ćwiczeń szczególnie wtedy, gdy mamy do czynienia ze sportami wytrzymałościowym, np. bieganiem, interwałami, ale również siłowym, np. kalisteniką, podnoszeniem ciężarów itp.

Aby posiłek przedtreningowy zawierał odpowiednią ilość węglowodanów, należy wiedzieć, jakie produkty spożyć, by móc czerpać energię z tych związków chemicznych. Z pewnością będą to zboża i produkty zbożowe, wśród których można wymienić kasze, pieczywo ziarniste lub pełnoziarnisty makaron, a także płatki owsiane.

Pozwalają one na dostarczenie odpowiedniej ilości energii, jak również mają przystępny czas uwalniania, co oznacza, że rozkładając się, nie powodują od razu drastycznego wzrostu stężenia glukozy we krwi i równie szybkiego spadku, ale powodują jej stopniowy wzrost i powolne obniżanie się.

Drugim ważnym elementem w komponowaniu posiłku przedtreningowego są białka, które zapobiegają mikrouszkodzeniom mięśniowym powstałym w trakcie treningu. Przyspieszają również rozbudowę tkanki mięśniowej oraz ułatwiają regenerację organizmu po wykonanych ćwiczeniach.

Ponadto dostarczenie odpowiedniej ilości białek w formie tzw. przedtreningówki pozwala stymulować mózg do zwiększonego wysiłku oraz utrzymać motywację do ćwiczeń.

Kiedy spożyć posiłek przedtreningowy?

Optymalnym momentem przyjęcia posiłku przedtreningowego jest spożycie go co najmniej 1,5 – 3 godzin przed treningiem, aby pozwolić organizmowi na rozłożenie substancji odżywczych. Stosunkowo długa przerwa po zjedzeniu posiłku przedtreningowego wiąże się również z uwalnianiem przez trzustkę insuliny, która powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi.

Taki spadek stężenia glukozy może powodować obniżenie wydolności i zwyczajne osłabienie organizmu, czego w trakcie treningu chcemy bezwzględnie uniknąć.

Jeśli zachodzi konieczność przeprowadzenia cięższego niż zwykle treningu, posiłek przedtreningowy można spożyć tuż przed wykonywanymi ćwiczeniami, ze względu na możliwość hamowania uwalniania insuliny w trakcie podjętego wysiłku fizycznego.

Czym zastąpić duży posiłek przedtreningowy?

Zdarzają się sytuacje, w których brakuje czasu na odpowiednią kompozycję posiłków przedtreningowych i ich spożycie. Wiemy już, że nie należy przeprowadzać treningu na czczo. Co więc zjeść przed siłownią? Co zjeść przed bieganiem i innymi formami treningu? Warto wówczas sięgnąć po baton Protein Ba! Before Training – produkt stworzony z myślą o potrzebach osób, które w łatwy sposób chcą dostarczyć organizmowi najlepiej dobranych substancji odżywczych.

Batony przedtreningowe posiadają najwyższej jakości koncentrat białka WPC 80, równoważną ilość węglowodanów oraz optymalną ilość tłuszczu. Ponadto batony przedtreningowe Protein Ba! Before Training są pozbawione cukru, a także są wzbogacone ekstraktem z guarany, kofeiną, magnezem, witaminami z grupy B, tauryną i kreatyną.

Dodatek inuliny pozwala z kolei na prawidłową pracę jelit, co również ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o jakość prowadzonego treningu.

© 2019 Bakalland S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.