Dieta 2000 kcal – jadłospis

3 min czytania

Dieta 2000 kcal jest dobrym wyborem dla aktywnych fizycznie kobiet i mniej aktywnych mężczyzn. Jest skuteczna zarówno na odchudzanie, jak i przybranie masy ciała. Jest prosta, tania i nadaje się do stosowania przez każdego. Sprawdź przykładowy jadłospis dla diety 2000 kcal.

Dieta 2000 kcal – dla kogo się sprawdzi?

Dieta 2000 kcal może służyć jako odchudzająca dla kobiet wysokich, umięśnionych i/lub aktywnych fizycznie. Zapotrzebowanie na kalorie można sprawdzić przy pomocy specjalnego kalkulatora zapotrzebowania energetycznego. Często decydują się na nią również mężczyźni o wyższym poziomie zapotrzebowania energetycznego.

Można stosować dietę 2000 kcal, jeśli zapotrzebowanie energetyczne oscyluje wokół tej ilości. Jeśli zapotrzebowanie jest mniejsze, można zastosować dietę o mniejszej kaloryczności: np. dietę 1800 kcal lub 1500 kcal.

Dieta 2000 kcal jest odpowiednia dla osób, które chcą utrzymać swoją masę ciała przy takim zapotrzebowaniu energetycznym. Sprawdzi się też w przypadku osób z zapotrzebowaniem energetycznym poniżej 2000 kcal i chcących przytyć. Osoby o wyższym zapotrzebowaniu kalorycznym, lecz borykających się z nadwagą, skusi możliwość schudnięcia przez stosowanie tej diety.

→→→ Czytaj też: Dieta 2500 kcal.

Dieta 2000 kcal – jadłospis

Ten prosty jadłospis z łatwością zaspokoi zapotrzebowanie na diecie 2000 kcal. Pozwoli też na łatwe zaplanowanie posiłków. Stosując się do tego jadłospisu liczenie kalorii jest zbędne, gdyż zostały już obliczone – jeden dzień diety 2000 kcal dostarcza dokładnie 2000 kalorii.

Dzień 1

Śniadanie – tosty żytnie z mozzarellą i awokado (497 kcal)

Składniki:

  • pół kulki mozzarelli,
  • 3 kromki chleba żytniego razowego,
  • pół cebuli,
  • pół awokado.

Sposób przygotowania:

Kromki tostujemy, awokado rozgniatamy na grzankach, oprószamy solą i pieprzem. Na kanapki wykładamy mozzarellę i pokrojoną w piórka cebulę.

Drugie śniadanie – jogurt z owocami i orzechami (299 kcal)

Składniki:

  • 100 g malin,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 15 g płatków owsianych,
  • 15 g orzechów brazylijskich.

Sposób przygotowania:

Mieszamy jogurt naturalny z malinami, płatkami i orzechami.

Obiad – kuskus z kurczakiem i warzywami (699 kcal)

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka,
  • 80 g kaszy kuskus,
  • ok.150 g dowolnych warzyw mrożonych,
  • 20 g oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kuskus zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje. Kurczaka podsmażamy na oliwie z ulubionymi przyprawami. Dodajemy warzywa. Podajemy razem.

Kolacja – twarożek ze szczypiorkiem (499 kcal)

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 3 kromki chleba żytniego razowego,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Nakładamy na pieczywo.

Dzień 2

Śniadanie – owsianka kokosowo-truskawkowa (517 kcal)

Składniki:

  • 150 g truskawek,
  • 60 g płatków owsianych,
  • 20 g wiórków kokosowych,
  • szklanka mleka 2% tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Dodajemy wiórki kokosowe. Gotową owsiankę dekorujemy truskawkami.

Drugie śniadanie – kanapki z hummusem i ogórkami małosolnymi (287 kcal)

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego,
  • 2 ogórki małosolne,
  • 50 g humusu.

Sposób przygotowania:

Humus nakładamy na pieczywo. Do tego zjadamy ogórki małosolne.

Obiad – pieczony łosoś z ziemniakami (727 kcal)

Składniki:

  • 200 g ziemniaków,
  • 150g łososia,
  • ulubione przyprawy,
  • 150 g brokułów,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w łódeczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Łososia i ziemniaki pieczemy do miękkości. Podajemy z gotowanymi brokułami.

Kolacja – makrela w pomidorach z sałatką z ogórków kiszonych (497 kcal)

Składniki:

  • 3 kromki chleba żytniego,
  • puszka makreli w pomidorach o masie 170 g,
  • pół cebuli,
  • 2 ogórki kiszone,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ogórki i cebulę kroimy. Doprawiamy pieprzem i olejem rzepakowym. Podajemy z sałatką i chlebem.

Dzień 3

Śniadanie – jajecznica z pomidorami i szynką (521 kcal)

Składniki:

  • plaster szynki wołowej,
  • 3 jajka,
  • pomidor,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • kromka chleba pszennego.

Sposób przygotowania:

Jajecznicę smażymy na oliwie z dodatkiem szynki. Podajemy z pomidorem i chlebem.

Drugie śniadanie – koktajl szpinakowy z bananem (309 kcal)

Składniki:

  • 300 ml maślanki 1%,
  • banan,
  • 25 g szpinaku,
  • 15 g siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Blendujemy wszystkie składniki na gładki koktajl.

Obiad – spaghetti z mielonym mięsem (708 kcal)

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • pół cebuli,
  • pół puszki pomidorów,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Podsmażamy cebulę i mięso na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie gotujemy makaron. Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy sos. Podajemy makaron z sosem mięsno-pomidorowym.

Kolacja – malinowy jogurt z dodatkami (507 kcal)

Składniki:

  • 120 g malin,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • 30 g płatków owsianych.

Sposób przygotowania:

Jogurt miksujemy z malinami. Podajemy z jogurtem, orzechami nerkowca i płatkami owsianymi.

Dzień 4

Śniadanie – jaglanka z brzoskwiniami i migdałami (502 kcal)

Składniki:

  • 300 ml mleka 2%,
  • 60 g kaszy jaglanej,
  • brzoskwinia,
  • 20 g migdałów.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku. Dodajemy brzoskwinię i migdały.

Drugie śniadanie – sałatka z bobem i jajkiem (307 kcal)

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200g bobu,
  • szczypiorek,
  • garść sałaty,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Bób i jajka gotujemy. Szarpiemy sałatę, wykładamy na niej bób oraz pokrojone w ćwiartki jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy olejem rzepakowym.

Obiad – gęsta zupa z soczewicy (705 kcal)

Składniki:

  • puszka pomidorów,
  • 130 g soczewicy czerwonej,
  • 20 g parmezanu,
  • 100 g cukinii.

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy w pomidorach, ewentualnie dolewając wodę. Doprawiamy do smaku. Do zupy dodajemy cukinię pokrojoną w bardzo małe kawałki. Gotową porcję zupy posypuejmy parmezanem.

Kolacja – Wrap z halloumi (490 kcal)

Składniki:

  • 80 g sera halloumi,
  • tortilla pełnoziarnista,
  • garść rukoli,
  • 100 g dowolnych warzyw.

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Wykładamy na nią warzywa, rukolę i kawałki sera, a następnie zawijamy.

→→→ Sprawdź też: Dieta 3000 kcal.