Dieta bogata w błonnik? To proste!

Dieta bogata w błonnik? To proste!

Dobra wiadomość dla osób nielubiących żmudnych obliczeń – żeby wzbogacić dietę w błonnik pokarmowy nie trzeba liczyć kalorii. Wystarczy popracować nad odpowiednimi nawykami żywieniowymi i dokonywać trafnego wyboru produktów spożywczych. Oto kilka zasad, które pomogą zwiększyć ilość błonnika w diecie:

Wybieraj pełne ziarno

Zamiast płatków kukurydzianych, przygotuj zdrową owsiankę. Słodkie płatki śniadaniowe zastąp pełnoziarnistym chrupiącym musli z suszonymi owocami. Do obiadu jedz kaszę jęczmienną, najlepiej pęczak, kaszę gryczaną lub brązowy ryż. Wybieraj pełnoziarnisty makaron, chleb razowy, pełne ziaren bułki.

5 porcji warzyw i owoców

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie. To wcale nie tak dużo. Średnie jabłko czy duża marchewka waży ok. 150g. Pięć porcji każdego dnia to zalecane minimum. Pamiętaj, że warzywa powinny przeważać, a owoce spożywaj w ilości 2 porcji. Jedna porcja warzyw lub owoców powinna ważyć 80-100 gramów. Dotyczy to produktów świeżych, gotowanych i mrożonych. Garścią suszonych owoców (20 gramów) można zastąpić 1 porcję świeżych.

Przekąski dla zdrowia

Zapomnij o chipsach, paluszkach i chrupkach. Zamiast nich sięgnij po orzechy. Juz niewielka ich garść dostarczy błonnika, cennych witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezwykle wartościowych dla organizmu.

Słodkie małe co nieco

Jeśli nie możesz oprzeć się słodkiej pokusie, wybierz ciasteczka owsiane lub pełnoziarnisty batonik z ulubionymi suszonymi owocami. Wszystko jest dla ludzi, również słodka przekąska, ale ta pełnoziarnista zapewni na długo uczucie sytości, w przeciwieństwie do wysoko przetworzonych produktów. Dobrym wyborem będą też suszone owoce np. suszone śliwki czy żurawina z skokiem z granatu, które zaspokoją apetyt na słodki smak.

 

© 2019 Bakalland S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.