Migdałowa szarlotka

MIGDAŁOWA SZARLOTKA

Składniki na 12 porcji:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g migdałów Bakalland
  • 50g płatków migdałowych Bakalland
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 800 g kwaskowych jabłek np. szarych renet

Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i migdały przekładamy do miksera i miksujemy (najlepiej końcówką z hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki w miarę równomiernie się połączą, wyłączamy mikser i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto). 3/4 ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem okrągłą formę (26cm) i lekko dociskamy, posypujemy płatkami migdałowymi i równomiernie oprószamy mąką ziemniaczaną. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, rozkładamy blisko siebie na cieście i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegiem 160ºC).

1 PORCJA to ok. 345kcal, węglowodany: 28g, białko: 5g, tłuszcz: 23g

© 2019 Bakalland S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.