Owoce są pyszne, ale bardzo kaloryczne – które można włączyć do diety?

Doskonale wiadomo, że będąc na diecie, należy spożywać spore ilości warzyw i owoców. Jednak o ile warzywa są niskokaloryczne i względnie zdrowe, z owocami sprawa wygląda zgoła inaczej. Wiele z nich bowiem posiada dość wysoki ładunek energetyczny, co może osłabić efekty ćwiczeń. Jaka jest kaloryczność owoców i których lepiej wystrzegać się będąc na diecie?

Jaka jest wartość odżywcza owoców?

Kryteria, które są brane pod uwagę, jeśli chodzi o ocenę wartości odżywczej, to zawartość tłuszczów, węglowodanów, białka, błonnika oraz oczywiście witamin i minerałów. Jeśli chodzi o zawartość białka, w owocach znajdziemy go naprawdę niewiele. Dlatego też raczej nie należy traktować owoców jako dobrego źródła białka, które przyczyni się do rozrostu masy mięśniowej.

Jednakże ciekawostką jest fakt dotyczący bananów. Świeże banany nie odznaczają się zbyt wysoką zawartością białka, gdyż zawierają go ok. 1 grama na 100 gramów produktu. Jednakże suszone banany posiadają nawet 4 gramy białka przypadające na 100 gramów produktu.

Innym owocem, który również posiada względnie wysoką ilość białka, jest awokado (ok. 2 gramy na 100 gram produktu), które zawiera również ponad 75 proc. tłuszczów.

Jaka jest kaloryczność owoców?

Owoce wprawdzie nie zawierają zbyt wiele białka czy tłuszczów, ale są za to bogatym źródłem węglowodanów. Z tego też względu powinniśmy uważać na to, aby dzienne porcje owoców nie były zbyt duże, ale jednocześnie zaspokajały potrzeby energetyczne.

Jaka jest kaloryczność owoców?

Otóż poszczególne grupy owoców poddano klasyfikacji, uwzględniając procentową zawartość węglowodanów prostych. Cukry proste sprawiają, że po spożyciu bogatych w nie produktów stężenie glukozy we krwi gwałtownie rośnie i niestety również dość gwałtownie maleje.

Pozwala to oczywiście na uzyskanie dość szybkiego doładowania energetycznego, jednak na krótki moment. W trakcie obniżania się stężenia glukozy może dochodzić z kolei do uczucia senności, znużenia i zmęczenia.

  • I tak grupą owoców, która odznacza się najwyższym ładunkiem energetycznym, bo zawierają nawet 75 proc. węglowodanów, są np. mango, suszone owoce czy ananasy.
  • Z kolei owocami zawierającymi około 15-30 proc. węglowodanów są dla przykładu winogrona czy banany.
  • Kolejną grupę stanowią owoce, które posiadają w swoim składzie ok. 5-10 proc. cukrów prostych, są to maliny, agrest czy gruszki.
  • Ostatnią grupą owoców są takie, które składają się z niewielkich ilości cukrów prostych (ok. 1-5 proc.). Będą to cytryny, truskawki czy arbuzy.

Oczywiście biorąc pod uwagę zawartość cukrów prostych w owocach, warto posiłkować się wskaźnikiem indeksu glikemicznego – im wyższy, tym większy jest wpływ owoców na wzrost stężenia glukozy we krwi. To oczywiście nie jest zjawiskiem pożądanym. Najbezpieczniej więc sięgać po te owoce, który indeks glikemiczny (IG) nie przekracza wartości 50.

Kiedy jeść owoce?

Najlepszą porą do zjedzenia owoców jest poranek, przedpołudnie bądź ewentualnie wczesne popołudnie. Jest to związane z wysoką zawartością węglowodanów, których głównym zadaniem jest dostarczenie energii dla organizmu.

Spożycie ich na śniadanie, np. z owsianką zapewni nie tylko sytość, ale również napędzi organizm do działania. W pierwszej połowie dnia metabolizm jest znacznie szybszy, w ciągu kolejnych godzin stopniowo zwalnia. Dlatego energia dostarczona w postaci węglowodanów zostanie dość szybko spożytkowana.

W drugiej połowie dnia metabolizm zwalnia, dlatego rozkład węglowodanów obniża się. To w konsekwencji może doprowadzić do dość niekorzystnego zjawiska, czyli odkładania się tkanki tłuszczowej i zwiększenia masy ciała.

Owoce na odchudzanie

Tak naprawdę wszystkie owoce są zdrowe, jeśli jemy je w odpowiednich ilościach. Należy jednak mieć na uwadze to, że wysoką kalorycznością odznaczają się niektóre egzotyczne owoce, np. banan (90 kcal/100 g), chlebowiec (100 kcal/100 g), marakuja (97 kcal/100 g), granat (83 kcal/100 g).

Jednakże wiele owoców może wspomóc procesy odchudzania – będzie to np. grejpfrut, który dzięki zawartości flawonoidów obniża stężenie glukozy we krwi.

Dość kaloryczne są również suszone owoce, gdyż w 100 gramach znajduje się niekiedy ponad 300 kcal. Jednak są one jednocześnie bogatym źródłem błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit, a także witaminy i minerały, np. potas, magnez czy żelazo. Będąc na diecie, suszone owoce można traktować jako dodatek do jaglanek czy owsianek.

Zdrowe owoce w formie przekąski

Doskonałą formą przekąski, która zawiera również pewną ilość owoców, są proteinowe batony potreningowe Protein Ba! After Training Recovery. Ich bananowo-orzechowy smak zadowoli z pewnością wszystkich entuzjastów zdrowych, owocowych przekąsek.

Batony proteinowe Protein Ba! zawierają wysokiej jakości białko serwatkowe WPC80, a także odpowiednią ilość tłuszczów i węglowodanów. W ich składzie znajdziemy również błonnik, orzeszki ziemne, banany, a także ekstrakt ze skrzypu polnego i kreatynę, które ułatwiają procesy regeneracyjne po wykonanym treningu.

Oprócz tego proteinowe batony potreningowe Protein Ba! After Training Recovery są wzbogacone dodatkiem witamin i minerałów, które wraz z innymi składnikami tej zdrowej przekąski przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania narządu ruchu.

© 2019 Bakalland S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.