Każdy marzy o tym, by mieć dobrze zbudowane ciało, z wyraźnie zarysowanym każdym mięśniem. W przestrzeni publicznej promuje się zdrowy styl życia, którego konsekwencją jest wspaniałe ciało. Budowanie mięśni nie jest jednak takie proste – wymaga dużo motywacji i determinacji. Samo chodzenie na siłownię może nie wystarczyć, ponieważ mięśnie potrzebują budulca, a białko jest jego kluczowym składnikiem. Dlatego w przypadku budowania masy mięśniowej bardzo przydatna okazuje się suplementacja. Bezpiecznym suplementem jest na przykład naturalne białko serwatkowe. Przeczytaj artykuł i sprawdź, czym jest i jakie efekty daje!
Czym jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to naturalny suplement, który wspomaga wzrost mięśni. Pozyskuje się je z serwatki, czyli płynu, który pozostaje po całkowitym zsiadaniu się mleka krowiego podczas produkcji sera, będącego w zasadzie niechcianym produktem ubocznym.
Takie białko powstaje w wyniku procesu, składającego się z dwóch etapów. Pierwszy, zwany mikrofiltracją, oddziela tłuszcze od węglowodanów. Następnie, ultrafiltracja oddziela produkt od wody. Substancja, która powstała w powyższych procesach to czyste białko bez smaku i zapachu. Wzbogaca się o składniki smakowe i słodzące, tworząc suplement o przyjemnym, np. owocowym, czekoladowym lub waniliowym smaku.
Co daje białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest naturalne i całkowicie bezpieczne dla osób zdrowych, dzięki czemu jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów przez osoby regularnie ćwiczące.
Pierwszą korzyścią płynącą z suplementacji białka przez osoby dbające o sylwetkę jest wzrost masy mięśniowej. Dzieje się tak dlatego, że dostarcza ono naszemu organizmowi trzech niezbędnych aminokwasów, których nie jest on w stanie sam wytworzyć. Muszą być one dostarczane z pożywieniem. Te aminokwasy to leucyna (białko z grupy BCAA, najważniejsze w budowaniu mięśni, regulujące procesy anaboliczne i zapobiegające rozpadowi włókien tkanki mięśniowej), walina i izoleucyna.
Leucyna zapobiega powstawaniu procesów katabolicznych w mięśniach, czyli rozpadaniu się tkanki mięśniowej. Ma to miejsce wtedy, kiedy organizm w trakcie intensywnego wysiłku, a nawet po jego zakończeniu, szuka energii i czerpie ją z mięśni. W efekcie następuje ich rozpad, dlatego brak odpowiedniej suplementacji może uniemożliwić zbudowanie idealnej sylwetki.
Jeśli po bardzo intensywnym wysiłku nie dostarczysz organizmowi odpowiednich substancji, treningi nie tylko nie przyniosą oczekiwanych efektów, ale mogą całkiem pogorszyć sprawę. Spożywanie białka serwatkowego po ćwiczeniach zapobiega katabolizmowi mięśni i niezwłocznie rozpoczyna proces ich budowy oraz regeneracji tkanek, które były narażone na procesy kataboliczne w czasi treningu. Białko oczywiście można dostarczyć wraz z pożywieniem zaraz po intensywnym treningu, natomiast suplementy białkowe są lepsze, ponieważ są dobrze strawne. Stanowią więc mniejsze obciążenie układu trawiennego, a tym bardziej efektywne.
Białko serwatkowe może być również pomocne dla osób, chcące zgubić dodatkowe kilogramy, które chronią nawet najlepiej zarysowane mięśnie i powodują, że dobre efekty ćwiczeń są ledwo widoczne.
Białko serwatkowe a odchudzanie
Większość planów odchudzania skupia się na zwiększeniu spożycia białka. Korzystny efekt zwiększonego spożycia białka wynika z kilku powodów. Organizm potrzebuje więcej kalorii do spalania białek niż do spalania węglowodanów czy tłuszczów, co oznacza, że można osiągnąć efekty odchudzania nawet w trakcie spożycia pokarmów bogatych w białko, ponieważ organizm musi włożyć dodatkową energię w trawienie. Dodatkowo białko jest sycące i pomaga osobom na diecie uniknąć spożywania dodatkowych przekąsek. Dlatego ci, którzy chcą schudnąć i są obecnie na diecie, mogą wspierać swój proces odchudzania poprzez spożywanie białka serwatkowego. Spożywanie niewielkiej ilości białka przed posiłkami sprawi, że dłużej będziesz czuł się syty, co zachęci Cię do zjedzenia mniejszej ilości posiłków.
Białka serwatki to nie tylko regeneracja, ale i odporność
Chociaż białko kojarzy się zwykle z treningiem i sportem, ma również korzyści zdrowotne – wzmacnia odporność. Zarówno białko kazeinowe, jak i białko odzwierzęce są białkami pełnowartościowymi. Białko serwatkowe jest nieco inne niż większość pozostałych produktów za sprawą składu frakcji białkowych. Wiele z nich ma działanie immunomodulacyjne, wzmacniające układ odpornościowy organizmu człowieka. Wynika to z obecności alfa-laktalbuminy, laktoferyny, beta-laktoglobuliny i glikomakropetydów.
Białka serwatkowe i ich frakcje
Różne frakcje białka serwatki są odpowiedzialne za wiele funkcji, usprawniających działanie organizmu.
- Laktoferyna bierze udział w rozwoju komórek układu odpornościowego. Działa antyoksydacyjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również duży związek z budowaniem odporności narządowej organizmu.
- Beta-globulina ma zdolność do transportu jonów sodu, wapnia i rtęci. Wykazuje również aktywność antyoksydacyjną oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Uczestniczy również w procesie budowania tzw. odporności biernej.
- Albumina serum to substancja, która wykazuje aktywność przeciwnowotworową, a także wspomaga metabolizm i wiąże tłuszcze na własnej powierzchni.
- Alfa-laktoalbumina ma właściwości przeciwnowotworowe. Frakcja może przenosić jony wapnia, sodu, potasu, cynku i magnezu.
- Immunoglobuliny to frakcje, które zwiększają odporność organizmu. Jeszcze jedną frakcją białka serwetkowego jest laktoperoksydaza i lizozym, które działają bakteriostatycznie, a także wspomagają nieswoistą odporność komórek ciała. Ostatnią, ale nie najmniej ważną frakcją jest glukomakropeptyd, który wspiera rozwój naturalnej mikroflory w jelitach. Ogranicza też uczucie głodu oraz rozwój wirusów i bakterii.
Dawkowanie białka serwatkowego
Ilość białka serwatkowego, którą przyjmujesz, zależy od Twojej wagi i celu, który chcesz osiągnąć. Na przykład, możesz przyjmować białko serwatkowe trzy razy dziennie, a następnie, w oparciu o wyniki, możesz zwiększyć lub zmniejszyć dawkę. Warto również pamiętać, że zbyt duża ilość białka może przeciążyć wątrobę i nerki. Aby osiągnąć najlepsze efekty ze stosowania tego produktu, białko serwatkowe powinno być przyjmowane na około godzinę przed treningiem. Następnie kolejną dawkę produktu należy przyjąć bezpośrednio po treningu, aby zabezpieczyć mięśnie przed procesami katabolicznymi. Należy rozpuścić odpowiednią ilość białka serwetkowego w wodzie lub mleku. Gdzie je kupić? W białko serwatkowe można zaopatrzyć zarówno offline, jak i online.