Nie każdy lubi smak kawy lub z różnych względów nie może jej pić. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kawę, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Dowiesz się o właściwościach pięciu produktów, które dostarczają energii, a jednocześnie mają korzystny wpływ na zdrowie.
Zielona herbata
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim dzięki jej pobudzającemu działaniu, choć to nie jedyna z jej zalet. Posiada dużą ilość polifenoli oraz katechiny, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Poza tym zawiera też alkaloidy, garbniki, aminokwasy, lipidy, teinę, witaminy (A, B, C, E) oraz istotne mikroelementy (fluor, potas, wapń, miedź, mangan, cynk). Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają pozytywny wpływ zielonej herbaty na kondycję ludzkiego organizmu.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy wielu badaczy upatruje w zielonej herbacie właściwości antynowotworowych. Chroni też przed rozwojem choroby Alzheimera. Polecane jest picie zielonej herbaty co najmniej raz dziennie..
Zielona herbata wspomaga także pracę mózgu. Odpowiada za pobudzenie i orzeźwienie, a teina ma działanie podobne do kofeiny, która zawarta jest w kawie. Z tego powodu szczególnie polecana jest dla uczniów, studentów oraz pracowników umysłowych. Ułatwia naukę oraz korzystnie wpływa na koncentrację.
Zieloną herbatę powinno się parzyć przez 2-3 minuty. Dłuższy czas spowoduje odwrotne działanie – uczucie odprężenia, zrelaksowania oraz senności.
Yerba mate
Nazywana „świętym zielem” yerba mate zdobywa coraz większe grono miłośników. Jest świetnym zamiennikiem zarówno dla kawy, jak i herbaty. Zawiera mnóstwo mikroelementów (m.in. żelazo, sód, krzem, magnez, wapń, potas) oraz witamin (A, B1, B2, C, E, H). Ma też duże ilości antyoksydantów, dzięki którym wykazuje działanie prozdrowotne – przeciwnowotworowe, ale też przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze. Yerba mate można określić również jako naturalny antydepresant, gdyż łagodzi stany chronicznego zmęczenia, a także poprawia odporność na fizyczne zmęczenie. Jednak najbardziej zauważalne są właściwości takie jak pobudzenie, poprawa sprawności psychofizycznej i korzystny wpływ na koncentracją. Co ważne, yerba mate nie uzależnia.
Smak yerby jest dość specyficzny, dlatego nie od pierwszego łyku pojawi się sympatia do picia tego naparu. Konieczna jest wiedza na temat procesu parzenia, który ma ogromny wpływ na smak i jakość napoju. Istnieje wiele rodzajów yerba mate – można kupić łagodniejsze wersje lub mieszanki z dodatkiem innych ziół czy owoców.
Napój imbirowy
Prozdrowotne właściwości imbiru są od wieków doskonale znane. Jest on polecany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga trawienie i pomaga w przypadku niektórych dolegliwości bólowych, np. migrenę czy PMS. Zdecydowaną zaletą spożywania imbiru jest też poprawa ukrwienia mózgu, co wpływa na polepszenie koncentracji i wydajności umysłowej.
Możliwe, że odrobina imbiru w proszku niweluje niekorzystne dla organizmu właściwości kawy, jednak o wiele zdrowsze jest przyrządzenie napoju imbirowego. Warto dodać do niego również cytrynę i miód, dzięki czemu poza pobudzeniem, zyskasz lepszą odporność oraz rozgrzanie organizmu.
Osoby z refluksem czy wrzodami żołądka i dwunastnicy powinny unikać tej przyprawy ze względu na ostry smak i drażniące dla układu pokarmowego działanie.
Kawa zbożowa
Ten bezkofeinowy napój powstaje z palonych ziaren pszenicy, jęczmienia, żyta lub cykorii. Często kojarzony jest z czasami dzieciństwa, gdyż właśnie dla dzieci jest on polecany ze względu na bogactwo minerałów i witamin. Szklanka kawy zbożowej dostarcza organizmowi mnóstwo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, wspiera w walce z zaparciami i usuwa nadmiar cholesterolu. Korzystnie wpływa na przemianę materii, pobudzając przy tym do aktywności mikroflorę jelitową.
Obecnie na rynku jest olbrzymi wybór kaw zbożowych, więc każdy znajdzie swoją ulubioną. Zalecane jest wypijanie jej w postaci choćby jednej szklanki jako zamiennik dla tradycyjnej kawy. Choć nie ma tak silnie pobudzających właściwości jak yerba mate czy zielona herbata to korzystnie wpływa na organizm.
Woda z cytryną oraz soki i koktajle
Woda z cytryną oraz soki i koktajle przyrządzone na bazie naturalnych składników są świetną dawką energii i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Dla poprawnego funkcjonowania organizmu podstawę stanowi przyjmowanie odpowiednich ilości wody. Dodatek cytryny pomaga uzupełniać witaminy.
Aby przygotować naturalny energetyk, dodaj do dzbanka z wodą sok z połówki cytryny i odstaw na noc. Poleca się picie takiej mieszanki na czczo zaraz po przebudzeniu. Taki napój doda energii na cały dzień.
Dobrą alternatywą dla kawy są też soki przygotowywane na bazie świeżych warzyw i owoców, np. selera, buraka, jabłek, cytryny i imbiru.